Zit jij al in de cloud?

Door Paul de Jong, developer
Moderne organisaties maken tegenwoordig gebruik van de cloud. Misschien jouw ledenorganisatie ook wel, of jullie zijn je aan het oriënteren. Maar weet je eigenlijk wat het is, de cloud? En als die snelle verkoper vertelt over modellen, schaalbaarheid en afkortingen zoals SaaS of PaaS, begrijp je hem dan? In deze blog uitleg over de cloud en de verschillende modellen. 

CCI Groep stapte nog niet zo lang geleden over naar Microsoft Azure cloud. Inderdaad, een cloudoplossing. Het is een manier om beter op de toekomst voorbereid te zijn. In deze blog het hoe en waarom met ons eigen product Livits als voorbeeld en de bijbehorende voordelen.

Nieuwsbericht cloud


De cloud, wat is dat nou eigenlijk

Het is natuurlijk meer dan witte wolkjes op een blauwe achtergrond. Een korte uitleg van de achtergrond om mee te beginnen. Rond het jaar 1990 begonnen telecommunicatiebedrijven met het aanbieden virtuele privé netwerk connecties. Hierdoor werd het voor deze bedrijven mogelijk om voor een veel goedkoper bedrag een gelijkwaardige kwaliteit van dienstverlening te garanderen doordat ze nu veel beter de totale belasting van hun middelen konden spreiden. Daarnaast konden ze het rendement van hun totale bandbreedte optimaliseren. Door deze andere manier van dienstverlening werd de term ‘Network Cloud’ of ‘Cloud’ geïntroduceerd.

Pas later in 2006 ontstond de term ‘cloud computing’ door commerciële diensten van bedrijven zoals Amazon en Google. Rond die tijd lanceerde Amazon de dienst Elastic Computer Cloud (EC2) en deze bestaat nog steeds. Hierin kun je computer capaciteit huren, zoals bijvoorbeeld een database-server. Google lanceerde in hetzelfde jaar de dienst Google Docs welke nog steeds populair is.

cloud models

PaaS, IaaS, SaaS, FaaS….. uuhhhhh, wattes?!

Door deze ontwikkelingen ontstaan veel interessante mogelijkheden voor bedrijven en instellingen. Het maakt de ICT een stuk transparanter, schaalbaarder en beter budgetteerbaar. Dit is de moderne ‘cloud’.

Al die verschillende afkortingen zeggen iets over de verdeling van de ICT-onderdelen tussen jouw kantoor en de cloud. We noemen dat modellen. Cloudmodellen zelfs. En die duiden we dus aan met afkortingen die in een Sinterklaasgedicht niet zouden misstaan. Het einde van de afkorting is altijd ‘aaS’: ‘As A Service’. De eerste letter geeft het verschil aan tussen de ene dienst of de andere. Van Saas (Software as a service) tot en met FaaS (Function as a service). Allemaal net even anders en toch ziet het er voor de eindgebruiker precies hetzelfde uit. Althans, dat is de bedoeling. Het echte verschil zie je pas wanneer je kijkt naar wie precies verantwoordelijk is voor de verschillende, technische aspecten. Je kunt dit goed zien in het Microsoft plaatje in deze alinea.

On Premises

On Premises betekent vrij vertaald "op het terrein". Het betekent dus dat alles bij jou op kantoor staat. Typisch in zo’n kleine, afgesloten kamer waar zo nu en dan een systeembeheerder naar binnen sluipt. Het ‘serverhok’ zoals techneuten het onder elkaar liefkozend noemen. Van oudsher de manier om een ICT-omgeving op te bouwen. En nee, inderdaad, het is geen cloudmodel. Het is zeg maar de basis van waar iedereen vertrekt. En dus goed om alle werkelijke cloudmodellen mee te vergelijken, zo zie je meteen waar de verschillen zitten.

IaaS: Infrastructure as a Service

Onder dit model vallen de infrastructuurdiensten van een cloudaanbieder. Met het eerder getoonde schema zie je dat in tegenstelling tot het model ‘On premises’ jouw aanbieder een hoop voor je regelt. En dat is fijn. Zo hoef je je bijvoorbeeld niet druk te maken of de opslag van data goed is geregeld. En of je netwerk een goede beveiliging heeft. Of dat het uit kan vallen. De verantwoordelijkheid ligt bij de dienstverlener van de cloud. 

Je moet nog wel zelf zorgen voor een functionerend besturingssysteem en basiscomponenten die nodig zijn voor jouw softwareprogramma's. Voorbeelden van IaaS leveranciers zijn Amazon AWS en Microsoft Azure.

PaaS: Platform as a Service

Vergeleken met IaaS gaat PaaS een stapje verder. De cloudleverancier neemt nog meer voor zijn rekening. Met dit model krijg je een basis waarin een applicatie, zoals Livits, kan draaien. Het grote voordeel is dat je nog meer de aandacht kunt blijven houden bij je applicatie. Zorgen voor genoeg serverkracht, bijhouden van updates op je besturingssysteem of het functioneren van de basis softwarebouwstenen heb je niet meer. 

Maar dat is niet het enige. Bij een on premises model serverkracht koop je vooraf op basis van de beschikbare servers. Bij het PaaS-model doe je dit op basis van de te verwachten consumptie van de applicatie. Meer ledennet-/websitebezoekers betekent meer consumptie. In zulke situaties kun je dus heel flexibel omgegaan met zulke pieken. Maar ook dalen in het gebruik kun je vergelijkbaar opvangen.

SaaS: Software as a Service

Hier is je software en het werkt altijd. Dit model heeft voor de klant het grote voordeel dat jouw cloudaanbieder het onderhoud, service en support verzorgt. Dit is ook hoe CCI Groep Livits aan haar klanten aanbiedt. Een ander voordeel is dat de implementatie en ingebruikname van de applicatie vergeleken met complexe in-house IT-projecten veel korter is. Als klant hoef je geen hardware aan te schaffen of software te installeren. Je kunt direct gebruikmaken van de SaaS-applicatie. Het staat immers online in de cloud. Diezelfde applicatie is altijd de laatste versie, een extra kenmerk van Software as a Service.

FaaS: Function as a Service

De Function as a Service (FaaS) zien we de laatste tijd steeds vaker in combinatie met serverless-architecturen. Het makkelijkste om dit uit te leggen is via een voorbeeld. 

Stel dat bezoekers in een webapplicatie afbeeldingen en video's kunnen uploaden en deze kunnen publiceren op een webpagina. Meestal moet een afbeelding en/of video na upload geschikt gemaakt worden voor het web (resolutie aanpassen, veranderen van codecs, etc.). Dit proces heet converteren/transcoderen. Traditioneel voert de server waarop de webapplicatie draait dit proces uit. Het is logischer om dit proces uit de webapplicatie te halen en als een functie in een FaaS-dienst onder te brengen. Zo heb je er geen omkijken meer naar en weet je zeker dat het altijd werkt. De webserver beperkt zich tot waar het goed in is: serveren van pagina's. Moet de webapplicatie nog eens veranderen? Een nieuw beeld- of videoformaat toevoegen? Geen probleem. Door het gebruiken van een FaaS-dienst is dat zo geregeld. 

Het verschil ten opzichte van SaaS is dat functies in FaaS meestal een klein onderdeel zijn van een software-oplossing. Zo kan een functie in FaaS deel uitmaken van een SaaS-oplossing.

Livits en de keuze voor de cloud

Het product Livits is in Microsoft-technologie geschreven. Onze cloudleverancier, Microsoft Azure, vormt als het ware een groot verlengstuk van deze Microsoft-technologie. Microsoft levert ook een Azure SDK waarmee we vanuit de applicatie eenvoudig koppelen naar één van de Azure clouddiensten. 

CCI Groep maakt voor Livits gebruik van IaaS-model met een aantal PaaS-diensten. Momenteel onderzoeken we functies die we eventueel in een FaaS-model kunnen onderbrengen. Deze mix levert voor onze klanten de beste resultaten op.

Door te zeggen dat de clouddienst ‘slechts’ een verlengstuk is doen we ze trouwens te kort. Voordelen zoals altijd van de snelste en laatste hardware gebruikmaken, een zeer hoge betrouwbaarheid (service-level agreement van 99,95%), snelle schaalbaarheid (binnen een kwartier dubbele servercapaciteit bijvoorbeeld) en een hoge mate van beveiliging lieten ons voor deze clouddienst kiezen.

Kies ook voor de cloud!

Kies je voor CCI Groep dan kies je voor de cloud. De Microsoft Azure Cloud om precies te zijn. Jouw website inclusief ledennet draaien dan in een solide basis. Ontworpen met beveiliging in het achterhoofd. Servers waarover we voortdurend inzicht krijgen in directe gevaren, tips voor het verbeteren van de veiligheid en aanwijzingen voor het verbeteren van de prestaties. Zo presteren de servers altijd optimaal voor jouw ledenorganisatie. 

Microsoft breidt Azure regelmatig uit met nieuwe diensten. Diensten die voor Livits en dus voor jouw ledenorganisatie mogelijk interessant zijn. Ten slotte, niet onbelangrijk, jouw data slaan we uitsluitend op bij in Nederland gevestigde datacenters. Wel zo fijn.