Volop voordelen met de Azure cloud

Geschreven door Paul Hoogendijk.
CCI Groep heeft voor haar all-in-one software voor professionele ledenorganisaties, Livits, een overstap gemaakt naar de cloud. Na rijp beraad, veel koffie en een goed doordacht programma van eisen is de keuze gevallen op Microsoft Azure als nieuw platform. Ben je benieuwd waarom en wat dit voor onze klanten betekent? Dat leggen we in deze blog uit.

Nieuwsbericht azure 2

Techniek

Voor alles is de keuze voor een (nieuw) cloudplatform door de techniek gedreven. Livits mag je al jaren een clouddienst noemen, onze klanten gebruiken Livits via een gewone webbrowser. Er is geen sprake van lokale servers bij de klant. Bij CCI Groep wel, in het datacenter. En dat is nu ook veranderd met de recente wijziging naar Azure.

Microsoft Azure

Azure is een zogenaamd ‘cloudplatform’. Voor de liefhebbers van afkortingen: PAAS, dat staat voor Platform As A Service. We hebben daar al eerder over verteld. De overstap naar Azure is voor Livits een heel organische verhuizing. De software was al gebouwd op technologie van Microsoft waardoor het omzetten naar Azure toch een beetje voelde als thuiskomen. Dit is iets wat de andere aanbieders, Amazon en Google, niet konden bieden. Maar er is meer. 

Voor ons is het belangrijk om met een partij te werken die de Nederlandse markt, inclusief alle bijbehorende regels en wetgeving, kent en kan toepassen. Microsoft bleek hierin een unieke positie te hebben. Als enige aanbieder hebben ze een Nederlands kantoor waar we zaken mee doen en ze proberen niet alleen op het technische vlak, maar ook als het gaat om toepasbaarheid zo compleet mogelijk te zijn. Zo voldoen ze nu en in de toekomst bijvoorbeeld aan alle privacyregels en leveren ze hiervoor ook de juiste documenten aan.

Klaar voor de toekomst

Zo’n ingrijpende stap als switchen van fundament van je programma neem je niet omdat je het wel leuk vindt om eens uit te proberen. Het internet om ons heen wordt steeds slimmer en de dreigingen groter. Een belangrijke overweging bij het kiezen van een nieuwe basis. Veiligheid en beveiliging zijn perfect geregeld. Voor nu en later. Natuurlijk kunnen we dit soort dingen ook zelf in onze software integreren, maar door de keuze om dit in de cloud te zetten kunnen we ons nu volledig richten op het ontwikkelen van de functionaliteit waar onze klanten om vragen. We hoeven ons daarbij niet meer af te vragen of we met nieuwe modules toevallig een veiligheidslek introduceren of een machine te zwaar belasten.

Groeien

Een ander aspect van de cloud is dat deze bijna onbeperkt groot is. Dat maakt cloudtoepassingen haast eindeloos schaalbaar. Opnieuw zonder lastige overwegingen qua computers, opslag en werkgeheugen. Dat is allemaal al in Azure geregeld. Zo kunnen we goed met onze klanten meegroeien en op elk moment de juiste performance bieden.

nieuwe logo azure 2

Menukaart

Nu zijn al die technische vooruitgang en alle voordelen natuurlijk prachtig, maar als klant merk je daar niet zoveel van. Dat is ook wel de bedoeling, het moet niet zo zijn dat door een wijziging in de architectuur van de software de look & feel helemaal anders wordt. Toch zijn er, naast de minder tastbare veiligheid, schaalbaarheid en toekomstvastheid, ook voelbare verbeteringen mogelijk door deze overstap.

Windows en de active directory

De ‘active directory’ is de naam van een soort database die Microsoft inzet om mensen de juiste toegang en rechten te geven. Het mooie hiervan is dat je deze kunt koppelen en delen. Werk je op een Windows pc, dan moet je inloggen bij het opstarten van de pc. Zodra dat klaar is kan Windows je als ‘geautoriseerde gebruiker’ doorzetten naar een cloudplatform als Azure. Dat betekent dat je op deze manier dus automatisch door Windows wordt ingelogd in Livits.

Integraties

Een ander punt van de cloud is dat het is gebouwd om te integreren. Het koppelen van toepassingen en het maken van integraties wordt steeds makkelijker. Gebruikt jouw ledenorganisatie bijvoorbeeld een apart pakket voor het organiseren van congressen? Ook een cloudtoepassing? Dan kunnen we dit straks nog eenvoudiger koppelen aan Livits.

Add-ons en apps

Door onze tablet en smartphones weet iedereen onderhand van apps en add-ons. Voor een cloudtoepassing geldt dat net zo goed. Vergelijk het met een moderne auto. Opties die je erbij kunt kopen die zitten er allemaal al in, ook bij het basismodel. Pas als je ze koopt worden ze met de software aangezet. Bij software in de cloud werkt dat ook zo. De uitbreidbaarheid is enorm. Heeft jouw vereniging behoefte aan aanvullende web applicatie security bijvoorbeeld? Dan schakelen we deze voor jouw vereniging bij.

Het is al klaar

De transitie naar Azure is voor alle klanten al voltrokken. Natuurlijk hebben we dit in veilige, kleine stapjes gedaan. Ben je nu al Livits-gebruiker dan zit je al in de Azure cloud. Met alle voordelen daarvan. Hebben we je met dit verhaal geïnspireerd en zoek je naar nieuwe mogelijkheden of uitbreidingen? Bel ons dan. We bespreken graag de mogelijkheden met je.