Maar.. we hebben net een nieuwe site

Levensduur websites van ledenorganisaties en verenigingen

Eén van je belangrijkste communicatiemiddelen is je website. Het lijkt dus logisch om ervoor te zorgen dat deze representatief is en ook blijft. 

Maar hoelang gaat de website van je vereniging nu eigenlijk mee?

Blog levensduur website

Als er grote aanpassingen voor een website nodig zijn, hoor ik vaak van klanten: “Ja maar, we hebben net een nieuwe website”. En dat betekent dan dat de website twee jaar geleden is vernieuwd. 

Twee jaar, met regelmatige vernieuwingen drie jaar, is echter wel de uiterste houdbaarheidsdatum van je site. Hoe kan dat dan? Je hebt niet zo lang geleden veel geld uitgegeven aan een nieuwe website en dat moet nu alweer opnieuw. In deze blog leg ik uit waarom dat zo is.

Extra mogelijkheden door nieuwe technieken

Naast invloeden van buitenaf, denk aan aanpassingen in browsers, zoekmachines en hardware, zijn veranderingen binnen je eigen organisatie, maar natuurlijk ook wijzigingen in technieken en nieuwe functionaliteiten van belang. 

Websites vallen net als smartphones onder de technieken die nog steeds sterk in ontwikkeling zijn. De techniek verandert zeker elke twee jaar. Daarmee verandert ook telkens het scala aan mogelijkheden hoe websites kunnen worden ingezet als marketinginstrument. 

En er ontstaan ook steeds nieuwe functionaliteiten, zoals ‘slimme’ formulieren, uitgebreidere online betaalmogelijkheden en community-toepassingen.

Je wilt op Google gevonden blijven worden

Maar ook software om ons heen verandert. Zo wijzigen zoekmachines hun algoritmes continu, om ervoor te zorgen dat de zoeker het beste zoekresultaat krijgt. De algoritmes worden aangepast zodat websitebouwers niet ‘lui’ worden. Vooral voor SEO (search engine optimization) worden veel trucjes binnen CMS-systemen toegepast om zoekmachines te misleiden. 

Maar zoekmachines (of natuurlijk de mensen en technieken er achter) zijn slim en passen daarom steeds de algoritmes aan. Daarnaast vernieuwen browsers ook regelmatig en een site die geoptimaliseerd is voor IE 10, is dat voor IE 11 dus niet.

responsive_design-big

Werkt je site ook goed op mobiel en tablet?

Een ontwikkeling die inmiddels al een tijdje gaande is, is de opkomst van mobiel en tablet. Dat heeft verschillende type beeldschermen en beeldschermresoluties met zich meegebracht. De techniek die ervoor zorgt dat je site ook op mobiel en tablet goed leesbaar blijft heet ‘responsive’. Maar ook daar gaat de ontwikkeling door. En naast het feit dat bijvoorbeeld zoekmachine Google de algoritmes aanpast, ‘straffen’ ze websites die niet mobielvriendelijk zijn. Dan wordt je website lager gerankt in de zoekresultaten. 

Dit geldt ook voor niet beveiligde sites (dus http in plaats van https). Naast een lagere ranking krijgen deze sites het label ‘niet veilig’ mee in de URL-balk. Snel over op https dus als dat nog niet is gebeurd! Lees meer over https.

Verenigingen zijn voortdurend in beweging

En hoe zit het met je eigen organisatie? Hebben jullie al jaren dezelfde huisstijl of visie? Of verandert dat om de paar jaar? Ook die wijzigingen zorgen voor een gewenste verandering in de uitstraling van al je communicatiemiddelen, waaronder je website. Daarnaast is het zo dat je steeds maar content blijft toevoegen of wijzigen. Na een tijdje vraagt dat om structurering: je navigatie of hele structuur van je website moet weer eens onder de loep worden genomen.

Dus: aan de slag met je website!

Zijn jullie al toe aan een nieuwe website? Of kan de huidige site nog wel even mee? Waar je in ieder geval vandaag al mee aan de slag kunt, en ook mee aan de slag moet blijven, is je content. Pas deze regelmatig aan: vernieuw afbeeldingen en zorg voor actueel nieuws. Screen ook verouderde pagina’s en pas de teksten aan. 

En wil je de volgende stap zetten en over op vernieuwing van je website: laat het ons dan weten! 

Onlangs hebben we mooie nieuwe maatwerk websites gebouwd voor o.a. UNETO-VNI en KNB. En o.a. de Pensioenfederatie en NVLF kozen voor een website op basis van voorgedefinieerde templates. 

We informeren je graag over de mogelijkheden.

Deze blog is geschreven door Marjolein Claudius.