Leden boeien met content

De moderne, professionele ledenorganisatie is net een commercieel bedrijf. Leden krijg je niet automatisch noch houd je ze als vanzelf binnen. Tijd dus om relevanter dan ooit te worden voor je leden. Toon je toegevoegde waarde en zorg dat je goed te vinden bent. Alleen dan overleef je het. 

Nou is dat natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Het magische woord dat hierbij hoort is content. Stel een contentstrategie op en zorg voor interessante, aantrekkelijke, leesbare en relevante content. Hoe doe je dat? In deze blog een aantal tips over het opstellen van content. Hoe je teksten beter leesbaar maakt en hoe je met Livits nog efficiënter kunt worden gevonden.

Nieuwsbericht Leden boeien met content

Lege ruimte is jouw vriend!

Bij een aantrekkelijke tekst hoort ook een indeling die prettig is om te zien. Want laten we wel wezen, met een enorm blok tekst ga je niemand over de streep trekken. Deel je tekst dus logisch in en gebruik alinea’s die je met witregels van elkaar scheidt. Denk ook na over hoe groot je letters moeten zijn en hoeveel ruimte er tussen de zinnen moet zijn. Zo kom je tot teksten die er prettig en uitnodigend uitzien. En zodra je dat bereikt, gaan mensen jouw teksten lezen ook!

Plaatjes maken het nog interessanter

Hoe mooi je jouw, met een mooi woord, bladspiegel maakt, zet er een afbeelding bij en het nodigt nog veel meer uit om het te lezen. We zeggen toch niet voor niets dat een plaatje meer zegt dan duizend woorden? Nou dan! Zorg wel voor iets dat herkenbaar is bij de tekst die je schrijft. Een eigen foto is vaak aantrekkelijker dan een professionele afbeelding die je koopt. Gewoon omdat mensen zich daar sneller mee kunnen identificeren. De herkenning gaat sneller. Alsof ze de foto zelf namen. Lukt dat niet, zoek dan een stockfoto die goed aansluit bij jouw onderwerp. Je hoeft het niet bij eentje te laten, maar zorg wel voor een goede balans tussen afbeeldingen en tekst. Als je jouw tekst tussen alle foto’s en andere plaatjes moet zoeken, nodigt dat natuurlijk weer niet uit tot verder lezen.

Gebruik kopjes

Door kopjes in je tekst te gebruiken maak je, net als met alinea’s, jouw tekst nog beter leesbaar. Interessanter. Je zorgt er namelijk voor dat mensen jouw tekst snel kunnen ‘scannen’. Zeker als iemand jouw tekst op een smartphone leest, is dat heel handig. Als je het goed doet dan lees je door alle kopjes achter elkaar te lezen een soort samenvatting van jouw hele tekst. Probeer het maar eens bij deze blog. Zie je? Zo ziet de lezer in een paar blikken waar de tekst over gaat en kan dan besluiten om de tekst te gaan lezen.

Quotes: laat iemand wat zeggen

Lezers zijn vaak op zoek naar bevestiging van jouw verhaal door iemand anders. Daar gebruik je quotes voor. Een korte uitspraak van een van de leden bijvoorbeeld, die je in jouw tekst verwerkt. Een quote kan ook een soort tussenkopje zijn. Daardoor valt het nog eens extra op en geef je de bevestiging eigenlijk al voordat de lezer jouw tekst leest.

Je schrijft voor de lezer

Dit lijkt een open deur maar het moet gezegd. Het gaat namelijk heel veel fout. Voordat je jouw tekst schrijft, verplaats je je in de persoon die straks jouw tekst gaat lezen. Wat heeft die eraan? Is jouw verhaal een relaas dat vooral over jezelf of jouw vereniging gaat? Herschrijf het dan zo dat er een duidelijke les of nut voor de lezer uit naar voren komt. Het gaat niet om jou, het gaat om de persoon die leest. Daar doe je het voor. Schrijf je verhaal op alsof je het aan iemand vertelt of uitlegt.

seo

SEO gebruiken

Nu nog wat technische dingen. SEO gaat over hoe bijvoorbeeld Google jouw tekst kan vinden. Denk na over hoe je wilt dat jouw tekst in Google wordt gevonden en wat iemand daarvoor in de zoekbalk intypt. Die woorden moeten dus in jouw tekst terugkomen. Zorg voor een ‘meta-omschrijving’, dat is een soort mini samenvatting die alleen voor zoekmachines is. Gebruik zoekwoorden ook als tags en in de bestandsnamen van jouw afbeeldingen. Zo weet Google precies wanneer jouw tekst bovenaan moet staan.

Hoe helpt Livits je nog verder

Via ons softwarepakket Livits maak je natuurlijk al je website beschikbaar. En nu heb je een fantastisch artikel geschreven. Met Livits kun je dit artikel direct op jouw website publiceren. Die meta-omschrijving nemen we daar gewoon in mee, daar is een apart invulveld voor. Maar het gaat nog verder. Misschien is jouw tekst zo goed dat deze alleen voor jouw leden is bedoeld. Dat kan ook. Dan geef je in Livits aan dat deze tekst pas na het inloggen in een beveiligd gedeelte beschikbaar mag zijn. Of alleen tonen bij een bepaald interesseprofiel. Kortom, Livits schrijft de tekst niet voor je, maar maakt jouw leven wel een stuk makkelijker bij het bepalen hoe en voor wie je het wilt publiceren.

Meer weten of hulp nodig?

Ligt jouw pen al klaar maar wil je toch nog wat extra hulp? Bijvoorbeeld bij de weergave of hoe je de afbeeldingen op de juiste plaats krijgt? Bel ons. We helpen je graag verder.