Data verzamelen als vereniging, dit is waar je mee kunt beginnen.

Data-analyse voor verenigingen

‘Data is het nieuwe goud’. Je hebt die uitspraak vast wel een keer voorbij horen komen. Ook voor verenigingen is het waar dat je met data je leden beter kunt bedienen, commerciële doelen haalt en een lobby slimmer organiseert. Maar uit welke databronnen put je? En waar te beginnen als je je eigen goudvoorraad wilt gaan ontdekken? In dit artikel lees je waar je als vereniging begint en waarom.

Nieuwsbericht Blog Immanuel data

Meten = weten, maar wat wil je eigenlijk weten?

Wie voor het eerst in de wereld van data-analyse en business intelligence (BI) duikt, kan erg enthousiast worden over alle mogelijkheden. Dus waarom niet gelijk ALLE data verzamelen? 

Elk detail vastleggen is erg lastig (zowel voor kleine als grote verenigingen) omdat je medewerkers simpelweg niet zoveel tijd hebben. 

Daarom is het goed om vanaf het begin weloverwogen keuzes te maken, wat gaan we wel en wat gaan we niet doen? Een goed begin is bijvoorbeeld contact met (potentiële) leden vast te leggen in je contactregistratie.

Waarover bellen (potentiële) leden?

Leg vast waarover (potentiële) leden bellen of mailen.

In plaats van het hele gesprek op te nemen, kun je een aantal vaste classificaties bedenken. Was het een klacht? Een idee? Of een vraag? En waar ging deze dan over?

Krijg je bijvoorbeeld veel vragen over de CAO, dan zou het interessant zij om hier een nieuwsartikel of nieuwsbrief over te schrijven.

Pas wel op met overclassificeren. Niemand heeft zin om per vraag een half uur bezig te zijn om alle classificaties in te voeren, daarnaast is daar gewoonweg de tijd niet voor.

Hoe renderen mijn bijeenkomsten, abonnementen en lidmaatschappen?

Verzamel je al data over je bijeenkomsten?

Hoe goed worden ze bezocht? En door wie?

Zijn er wellicht bijeenkomsten die kostentechnisch niet meer interessant zijn om te organiseren of zijn er bijeenkomsten die je juist uit moet bouwen gezien het aantal deelnemers?

Op eenzelfde manier kun je ook naar abonnementen kijken:

Wat zijn de best lopende abonnementen en welke leden maken hier gebruik van? Zijn er wellicht abonnementen waar je meer administratieve kosten aan hebt vergeleken met wat het oplevert?

En misschien wel het belangrijkste, je lidmaatschappen:

Welke lidmaatschappen lopen het beste maar ook wat zijn de voornaamste redenen waarom leden een lidmaatschap opzeggen?

Nieuwsbericht data immanuel analytics

Je financiën of Google Analytics koppelen

Nog meer inzicht krijg je als je verschillende databronnen koppelt.

Enkele voorbeelden:

  • Wat is het percentage van de leden dat dreigt te gaan vertrekken gebaseerd op bijvoorbeeld de verminderde intensiteit van contactmomenten zoals mails. telefoontjes en bijeenkomstbezoeken.
  • Door het financieel pakket te koppelen maak je het financieel rendement van abonnementen, bijeenkomsten, webshop en contributie inzichtelijk en kun je ook inzicht krijgen in de daadwerkelijke betalingen.
  • Wat zijn de best bezochte onderdelen van mijn website en social media door bijvoorbeeld Google Analytics te koppelen.

Begin weloverwogen met een data-werkgroep

Welke informatie wil je weten en waarom?

Brainstorm er een keer over met je collega’s of, nog beter, richt een interne werkgroep op voor data-analyse en business intelligence.

Belangrijk is het dat je daar collega’s uit verschillende disciplines bij hebt zitten. Dus bijvoorbeeld een manager, inhoudelijk verantwoordelijke voor Cao's, maar ook iemand die de data daadwerkelijk moet verzamelen.

Deel de successen!

Deel ook intern wat het resultaat is van het vastleggen van al die data, deel je succes, zodat je collega's weten wat er wordt gedaan met de data die ze elke dag invoeren in jullie systeem. Hierdoor is men ook meer bereid om deze data vast te leggen en om ideeën rondom data-analyse en BI in te brengen.

Meer weten over data en BI voor je vereniging?

Wil je meer weten over hoe je data-analyse bij je eigen vereniging precies kunt inzetten? We hebben een uitgebreid artikel voor je geschreven over wat je met data-driven besluitvorming kunt bereiken.