Audit? Ja! Alleen maar audits? Nee!

Een audit is een nuttig instrument om de compliance van je vereniging met wet- en regelgeving te controleren. Bovendien kun je interne processen efficiënter maken. Toch schieten bestuurders soms door in het aantal controles dat ze willen. Is een audit wel altijd noodzakelijk? In deze blog lees je de afwegingen die je daarover kunt maken.

Blog Audits

Voldoen aan wet- en regelgeving

Elke vereniging krijgt op een gegeven moment met audits te maken. Want of je nu een omvangrijke vereniging bent, of een kleine organisatie, je dient bijvoorbeeld altijd te voldoen aan de datalek- en privacywetgeving.

Eindeloze actielijstjes die niet afkomen

Tegelijkertijd zit er ook een groot verschil tussen complexe organisaties en kleine verenigingen. Is het doel van een audit, behalve compliance, ook het verbeteren van je processen? Dan kun je je bij een kleinere organisatie afvragen of het je niet meer tijd kost dan dat het oplevert.

Een goede graadmeter is om te kijken wat er met de actiepunten uit de vorige audit zijn gebeurd. Heb je deze inmiddels opgelost? Of staan er nog flink wat open? Dan heeft een nieuwe audit namelijk weinig zin.

Audit als barometer schiet zijn doel voorbij

‘Waar staan we ten opzichte van andere verenigingen?’ vragen veel bestuurders zich af. Ze zien een (jaarlijkse/regelmatige) externe audit als een soort barometer of benchmark. Daarmee schiet je echter vaak je doel voorbij. Je kunt in dat geval beter een echte organisatievergelijking of benchmark doen. Anders loop je het risico dat de externe en interne audits sterk overlappen en je veel tijd en geld kwijt bent aan min of meer hetzelfde.

Moet het van de wetgever of van de accountant?

Grote accountantskantoren zullen organisaties regelmatig aanraden om een audit te laten doen. Een audit kan zo’n anderhalve maand duren en tienduizenden euro’s kosten. Toevalligerwijs hebben de accountantskantoren ook nog wel een dochterbedrijf dat de audit kan uitvoeren. Vanwege dit belangenconflict is het verstandig om na te gaan in hoeverre de audit wettelijk noodzakelijk is.

Wanneer dan wel een audit?

Het is lastig om algemene regels op te stellen voor wanneer een audit noodzakelijk is. Houd in ieder geval het volgende in het achterhoofd:

Volwassenheid organisatie
Elk jaar een audit over hetzelfde onderwerp zal weinig opleveren. Bij een groeiende organisatie heeft het uiteraard meerwaarde om over een nieuw onderwerp een audit te houden.

Beschikbare functies
Is er een jurist of een kwaliteitsmanager in dienst? Dan is er meer ruimte om een audit te houden en iets met de resultaten te doen.

Passend bij de branche
Bij bepaalde branches zal kwaliteitszorg relevanter zijn dan bij andere. Bedenk hoe belangrijk de audit echt is voor je leden.

Conclusie: Audits alleen wanneer nodig

Audits zijn dus zeker niet altijd nodig. Voor kleine verenigingen kan het efficiënter zijn om actiepunten uit eerdere audits volledig door te voeren. 

Bij CCI Groep helpen we je vervolgens graag om zowel je interne processen (bijvoorbeeld met Office 365) als je externe processen (bijvoorbeeld je website & ledennet) verder te optimaliseren binnen de wettelijke kaders.